Győzelem vagy Szibéria!

Vastüdő a Fészbúkon

Vastüdő on Facebook

Utolsó kommentek

  • Csk: @Ifjúsági Diabétesz Blog: Köszönjük! Reméljük, sikerült nyerni! (2014.11.19. 12:54) Továbbra is lejtőn
  • Ifjúsági Diabétesz Blog: majd legközelebb jobb lesz! mi se nyertünk sajnos, de utolsó fordulóban próbálunk egyet előzni! Ha... (2014.11.14. 12:26) Továbbra is lejtőn
  • Csk: @csuzlee495: Nincs semmi gond! :) Csapatunk történelméből idézve: "A VASTÜDŐ-n sem kellett sokat g... (2012.06.01. 23:23) Sértés
  • csuzlee495: @Csk: Bocsi, hogy csak most reagálok. Tényleg véletlenül jött a vastüdő. Nem is rátok gondoltam, ... (2012.06.01. 20:22) Sértés
  • sosemondd: Kalaplengetés, stand-up ovation, leborulás! Óriási volt, sajnálom, hogy kihagytam! Bravó, Csabi! ;) (2012.05.20. 20:09) Mint kés a vajban - Tornagyőztes a Vastüdő
  • Utolsó 20

No one likes us

Interjú az emberrel, aki „a” Vastüdő

2011.09.28. 14:42 sosemondd

Interjúsorozat a vastüdősökkel. Ki lenne alkalmasabb ember az első részre, mint az elnök? A menedzser? A cséká? Vagy a Vastüdő történetírója? Az Alapító Atyák egyike? Szerencsém van. Kötélnek áll az ember, aki maga „a” Vastüdő.

2007 óta vagyok a Vastüdő tagja. Már négy éve. Hosszú idő – főleg, ha belegondol az ember. Tusy pedig már kétszer olyan hosszú ideje tagja a csapatnak. Ismerem őt kicsi vastüdős kora óta. Nem csoda, hogy ha vele komolyan beszélgetek, akkor sokkal inkább előtérbe kerül a múlt. Lesznek ennek az interjúnak olyan részletei, amelyek nem minden mai tagnak mondanak sokat. Másoknak – talán azoknak is, akik csak olvassák a blogot – nagyon is. Tusy hálás interjúalany. Elmondja azt is, amiről már szavakat sem kell mondani, egy pillantás is elég. S mond olyat is, amivel meglepi az embert – nyolc év után is. Hálás vagyok neki, hogy vastüdős lehetek. Hálás vagyok érte, hogy az első interjút vele készíthettem.

 

„Olyan sportközeg az ideám, ahol a cséká odaáll a heteshez az utolsó percben."

 

Jövő május van. A Vastüdő az utolsó fordulóban a feljutásért játszik, miközben ugyanabban az időben a Fradi a bajnoki címért küzd az utolsó körben. Melyiket választod?
– Vastüdő – vágja rá, aztán elneveti magát. – Áá, necces. Végülis Lipcsei búcsúmeccse helyett is Tüdő-meccsre jöttem. A Vastüdő a barátok miatt van, nyolc éve. A Fradi meg húsz. Ne várd, hogy látatlanban döntsek.
 
– Hogy lettél te az Alapító Atyák egyike?
– Volt a Szent Lujzában egy szép emlékű Deportivo Nyakonrúglak nevű csapat. Mindenkit leigazoltak, aki egyeneset tudott rúgni labdába. Rengetegen voltunk, nagyon sokan. És miközben olyan sztárok, mint András Robi meg Bicsák játszottak, mi ott ültünk a pad végében. 2003 júniusában aztán fogtuk magunkat és a Lujzában megalakítottuk a Vastüdőt. Még Matyi is tag volt, mint elméleti szakember, bár őt csak egyszer láttam játszani egy kiegyenlítő focin, amikor seggrészeg volt mindenki. Bárány volt a szépfiú, így ő lett a főnök. Az első meccsünkön heroikus győzelmet arattunk, nyertünk 6–5-re. Erre az egész egyetem felkapta a fejét, mert az egyik legjobb gárdát vertük meg. Így indult. A többi már történelem. 
LEGEK TUSYVAL

A Vastüdő történetének legjobb játékosa?
Gorán. Nehéz, mert Wundi góljai nélkül nem jutunk el odáig, ahol vagyunk, de Gorán védőmunkája nélkül sem. Az is lehet, hogy benne van a válaszban, hogy Gorán nagyon hosszú ideig velünk volt, de most már nincs. Voltak nagyon jó játékosaink – Lajos is lehetne például, de ő csak egy-két évig volt velünk –, ám Gorán emberileg és játékosként is kiemelkedő volt.

A legjobb barát a Vastüdő történetében?
Nyilván Sáká volt az.
– Fáj?
Abban a periódusban igen, nagyon fájt. Én úgy érzem, tiszta lelkiismerettel nézhetek a tükörbe. Nyilván követtem el hibákat, de a dolog sokkal összetettebb ennél. A Vastüdő más lett azóta – ki-ki lásson bele ebbe, amit akar. (A válasz további részét engedelmetekkel a szerző megtartotta magának.)
 
Legjobb barát a mostani Vastüdőben?
Bö, Wundi, Peti, Branko, te – tehát a „régebbiek”. Mindenkivel mást beszélek meg persze, Petivel ritkábban találkozunk, Wundival meg talán már túl sokat :), Bélával is szoktunk nagyokat beszélgetni, Branko meg jól meghallgatja az embert. :)

Legemlékezetesebb Vastüdő-pillanat?
Nem tudok egyet kiemelni. Ahogy a csapat történetéből is kiolvasható, minden szezonra jutott legalább egy emlékezetes siker. Talán az lehetett volna egy nagy ünnepi pillanat, amikor feljutottunk a betonosról, de hát akkor meg Palinak törött be a feje, szóval az a meccs is nagyon bennem van, de teljesen más miatt. Ám szerencsére sok szép Vastüdő-győzelem volt, amikor például nagyon megvertünk egy nagyképű együttest a Pázmányon vagy itt Pesten nyomtuk a catenacciót, miközben kiöntöttünk a betont.

– Miként lettél te a főgóré?

– A Bárány Pestre költözésével. Én más típusú ember vagyok, nem spannolok le egyből mindenkivel, de addigra, 2005–2006 környékére már mindenkivel jóban voltam. 
 
Hogy van az, hogy mindig elfogadtak a többiek?
– Ezt nem tőlem kellene megkérdezni… A Vastüdő kezdettől fogva baráti társaság volt, amelynek fontos volt a foci és nem volt más, aki elvállalta volna a szervezést. Mindenki játszani akart, de senki nem akart futkosni utána. Azért idő is kellett persze hozzá. Van tisztán egy emlékképem arról, amikor már éreztem ezt. Wundi egy meccsen – amelyen két esernyőcsellel küldte el a védőjét, majd gólt rúgott – kijelentette, hogy márpedig ez így lesz, mert Tusy így mondta. Én nem hallottam ezt a mondatot, csak visszahallottam, de nagyon jólesett. Persze konfrontációk mindig is voltak, de ezeket átvészeltük. 

Egyszerre vagy elnök, menedzser, cséká, sajtós meg minden. Nem sok ez?
–Most, hogy már dolgozom, egy kicsit igen. A meccsbeszámolókat még megírom, de másra egyre kevesebb az energia. A kutatómunka más együttesekről olykor már kimarad, de mióta beköltöztünk Pestre, Bö azért sok terhet levett a vállamról. Persze a blogon lehet, hogy meglátszik ez, de a szakmai munka rovására semmi nem mehet. :)  

– Érezted valamikor is azt az elmúlt nyolc évben, hogy veszélyben van a Vastüdő léte?
– Volt egy időszak, amikor a csapat 80 százaléka már Pesten lakott, a bajnokság „szervezettsége” pedig akkor sok mindent megnehezített. De mindig beszéltünk róla, s ez volt a fő. 

– Minden héten összejövünk immár évek óta. Melyik volt a legjobb Vastüdő? Nem is pályán elsősorban, hanem azon kívül.

– Nagyon nehéz összehasonlítani. Nem akarom, hogy bárki is félreértse, de itt Pesten összejövünk, játszunk, aztán sörözünk. A Pázmányon meg volt olyan, hogy a Lovász elordította magát a pályán (pozitív értelemben), aztán mindenkinek kuss volt. El kell ismerni, hogy az akkori csapat jobb volt, szakmailag azok voltak a „topévek”, ha lehet ilyet mondani, de emberileg talán közelebb áll hozzám a pesti csapat. Nyilván azért is, mert itt a mag esetében már hosszú évek barátságáról van szó. Nekem ezért jelent mindig nagy nehézséget, ha új embert kell hozni. Emlékszünk, volt olyan tagja a csapatnak, aki nagyon technikás volt, nagy spíler, valahogy mégsem illett a csapatba. Mindig elgondolkozom azon, hogy kell-e nekünk új ember. Persze, most is kellene védő és csatár, de nem akarok elveszíteni senkit miatta ebből a gárdából. Le ne írdd, de talán ha kiesünk, akkor sincs tragédia. 

– Mi lesz a Vastüdővel mondjuk tíz múlva?

– Hát… Ne menjünk annyira előre. Nekem van egy álmom, hogy két év múlva, amikor a Vastüdő tízéves lesz, kibérelünk egy focipályát valahol, és mindenki, de tényleg mindenki, aki a Vastüdőhöz tartozott egyszer hozhatja a feleségét, barátnőjét, barátját és játszunk, sörözünk meg jól érezzük magunkat. Amikor mindenkinek családja lesz már, akkor nyilván nem fog ilyen zökkenőmentesen működni a dolog, mint most. Bár én akkor is kötném az ebet a karóhoz. 

– El tudod képzelni, hogy egyszer nagypályás meccset játszik a Vastüdő?

– Azt el, de úgy kikapunk, hogy… nagyon. Akkor lenne értelme, ha lennének még olyanok nálunk, akik játszottak már nagypályán. Ott viszont van egy nagy veszély, méghozzá hogy nincs folyamatos csere. Azt pedig látjuk, hogy csapatunk legjobbjai is negyedórára vannak kalibrálva kispályán, már ha beleadnak mindent. A kérdésre konkrétan válaszolva, bulimeccsen esetleg. 

– Ismét jövő május van. A Vastüdő a feljutásért játszik, az állás az utolsó percben 2–2, de csak a győzelem elég. Hetest kapunk, odaállsz a labda mögé?

– Oda! Lehet, hogy fölérúgom, de oda. Mindig bennem van az, hogy ez egy baráti társaság, ezért vagyok bárkinek is képtelen oda szólni, hogy mondjuk „B+, Zoli, fussál már!” Néha azért kijön, és ha más csapatról lenne szó, akkor megtenném ezt, de itt nem akarok senkit megbántani. Visszatérve a kérdésre, ha más nem állna oda a heteshez, aki technikásabb, akkor én elvállalom, mert olyan sportközeg az ideám, ahol a cséká odaáll. 

Végezetül zárjunk komolyan. Győzelem vagy Szibéria?
– Hát, nem is tudom… Szibéria. :) Persze, mindig jót röhögünk ezen, amióta Vadócz papa kitalálta, és ez egy jó szlogen, tudjuk magunkat vele spannolni, de… Szóval Szibéria.
 

 

 

4 komment

Címkék: interjú

A bejegyzés trackback címe:

https://vastudo.blog.hu/api/trackback/id/tr73262722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bazsi83 2011.09.28. 15:27:05

A Nemzeti Sport melyik számában fog megjelenni?

sosemondd 2011.09.28. 15:33:17

Szerintem a Vastüdő Blog még az NS-nél is megtisztelőbb hely. De az Online-ra egyszer még felférhet. :)

Fargo 2011.09.28. 23:55:56

Rendkívül élvezetes lett az interjú! :)
süti beállítások módosítása